Allt var blött. Även reservkläderna som skulle komma till användning ifall jag blev blöt. Jag stod ensam uppe på Tjäktja-passet och genomled min andra ”Thunderstorm” på två dagar.
När jag kom hem från vandringen kastade jag mig över datorn – jag visste exakt vad jag ville ha. En lätt, modulär och vattentät ryggsäck.

Det var juli 2014 och min 2 veckor långa ensamvandring längs Kungsleden blev verkligen lärorik.
En av de viktigaste punkterna under en lång vandring som denna är en bra ryggsäck. Jag hade en tung Tasmanian Tiger-ryggsäck som uppenbarligen inte var vattentät. Jag påbörjade ett projekt med test av ryggsäckar för att hitta den bästa.

Det viktigaste kravet för min nya ryggsäck var att den skulle kunna hantera alla tänkbara fjällstormar utan att låta en enda droppe förstöra min noggrant utvalda utrustning.

Jag ville inte krångla med regnskydd eller ”dry-bags”. Jag ville bara att skiten skulle vara vattentät så att jag inte behöver oroa mig. Hur svårt kan det vara?

Och ändå… Vattentäta vandringsryggsäckar förblir sjukligt sällsynta, som en fyrklöver i friluftslivsvärlden. De som existerar är så ytterst sällsynta att även om du hittar en, så är det alltid andra faktorer som inte klickar – storlek, komfort, pris etc.

Med denna artikel vill jag sprida lite ljus över vilken tragedi det här är, men också presentera mitt resultat efter att ha lagt månader av research och köpt och testat ett antal ryggsäckar.
Om jag hittat den perfekta ryggsäcken? Nej, inte än. Men väldigt nära!

Vattentätt material
Låt det regna!

 

Ok, men varför behöver man en vattentät ryggsäck?

Det kanske inte är helt uppenbart, men vattentäta ryggsäckar ger ett antal fördelar utöver det faktum att de är vattentäta. Först och främst: Du behöver inte böka med regnskydd, ett paraply, eller försöka hitta ett lämpligt tak över huvudet innan regnet tränger in i ryggsäcken för att förlösa sin förödelse.

Men det slutar inte där. Vattentäta ryggsäckar har ytterligare fördelar som faktiskt gör ryggsäcken lättare och starkare samtidigt. Ofta har dessa ryggsäckar svetsade sömmar. Ofta sys de inte ihop alls med nål och tråd, utan tillverkarna använder ljudvågor för att skapa tillräckligt med värme så att materialet bokstavligen blir sammansmält.

Svetsade sömmar ger ett antal fördelar eftersom de är både starkare och lättare än vanliga sömmar. Plus att om du skapar ryggsäcken av ett vattentätt material, ja, då har du en vattentät ryggsäck. Dessa kraftiga plastbaserade material är dessutom mycket slitstarka, och några revor uppstår inte eftersom det inte är en väv.

Fördelarna, i korthet:

 • Vattentät. Så klart.
 • Enklare. Inget knölande med regnskydd och packpåsar.
 • Starkare. Svetsade sömmar och slitstarka material.
 • Lättare. Du slipper regnskyddet och en vattentät innersäck för att skydda elektroniken.

Beroende på utformningen av produkten kan du utan vidare minska vikten med 30%. I en värld av ultralätt minimalism känns det helt bisarrt att en vattentät konstruktion inte har ersatt traditionella modeller.

Säg mig, exakt när vill du inte ha en vattentät ryggsäck?

Jag har funderat kring om problemet bara är en försäljningsfråga; ryggsäckar är arbetsintensiva produkter, men får ofta bara kosta ca 1500 kr för konsumenten. Så hur ökar man vinstmarginalerna på en produkt med låg marginal? ”Up-selling” – sälj en produkt med hög marginal, som ett regnskydd och en vattentät innersäck. Ett regnskydd är bara en sopsäck med ett gummiband för 400 kr. Det måste vara oerhört lönsamt.

”Ett regnskydd är bara en sopsäck med ett gummiband för 400 kr. Det måste vara oerhört lönsamt”

Nu kanske jag är elak, men allvarligt; De flesta vandringsryggsäckar är ”top loaders”, vilket innebär att allt tillverkarna skulle behöva är ett vattentätt material. De skulle inte ens behöva svetsade sömmar. Men en hel del tillverkare använder svetsade sömmar för sina produkter ändå – men avstår av någon anledning när det kommer till just ryggsäckar. Kom igen nu! Skärpning!

M.O.L.L.E-system
M.O.L.L.E. (Modular Lightweight Load-carrying Equipment) är ett standardiserat system med fästpunkter via remmar för att kunna fästa tillbehör, fickor och väskor.

 

En modulär, 100% vattentät ryggsäck som faktiskt existerade – ett tag

De allra flesta av de vattentäta ryggsäckarna är små, ”roll top”-ryggsäckar avsedda för cyklister och kajakpaddlare. Själv ville jag även ha ett modulärt system för att kunna fästa mindre väskor och prylar utanpå utan att behöva öppna och gräva runt i ryggsäcken så fort man vill åt något litet. Det militära M.O.L.L.E.-systemet tycker jag är briljant, men är mycket sällsynt på civila produkter.

”Efter mycket letande hittade jag en liten fiskebutik i Australien som hade några av ryggsäckarna kvar i sitt lager”

Men skam den som ger sig. Till slut hittade jag en modulär, vattentät ryggsäck på 40 liter: HPA MOLLEDRY 40. En försvårande faktor var att ryggsäcken inte längre verkade existera. Tillverkaren, franska HPA, har inte längre kvar ryggsäcken i sitt sortiment. Men; Efter mycket letande hittade jag en liten fiskebutik i Australien som hade några av ryggsäckarna kvar i sitt lager. Den ursprungligen så prisvärda ryggsäcken blev plötsligt löjligt dyr efter frakt, moms och tullavgift – men so be it!

Skönheten HPA MOLLEDRY 40

 • Kapacitet: 40 liter
 • Vikt: 1,58 kg (Påstådd vikt: 1,4 kg)
 • Mått: 30 x 20 x 60 cm
 • Färg: Svart (har även funnits i orange och kamouflage)
 • Material: Tjock 100% vattentätt PVC-plast, nylonremmar
 • Konstruktion: Vattentät ”roll top”-öppning, svetsade sömmar, trippelförstärkt botten, M.O.L.L.E-system frampå och på sidorna, 4 fästpunkter under för sovsäck/liggunderlag, 5 kompressionsremmar, vadderad rygg, ergonomiska justerbara axelband, bröst- och brett bältesspänne
HPA Molle-dry 40
HPA Molle-dry 40 – en vattentät ryggsäck.

 

HPA Molle-dry 40 - vattentät ryggsäck
HPA Molle-dry 40 har ett Molle-system för att fästa små väskor på.

 

(Vanliga söktermer: Vattentät ryggsäck)

2 reflektioner på “Den sjuka jakten efter den bästa vattentäta ryggsäcken

 1. Hej Fredrik!

  Jag är nyfiken på om du fått någon användning av din molledry. Själv har jag länge funderat på att köpa en 3400 Southwest Pack från Hyperlite Mountain Gear, men priset avskräcker ordentligt. Men min nästa ryggsäck blir definitivt både lätt och vattentät.

  /Erik

  1. Hej Erik!

   Jag har haft mycket nytta av min Molledry. Jag skulle säga att det är min primära ryggsäck till allt utom till jobbet, för då är den något för stor.
   Till jobbet har jag istället en ”Scuba Computer Backpack” på 25 liter, som även den är vattentät och lätt. Den har dessutom ett fack för dator på insidan som jag har mycket nytta av. Däremot är Scuba av sämre kvalitet och frågan är om den hänger med så länge till.
   Det kanske slutar med att jag kör med Molledry även till jobbet till slut…

   Hyperlite Mountain Gear gör mycket bra grejer och 3400 Southwest Pack har jag faktiskt funderat på att köpa själv. Men precis som du så tycker jag att den ligger lite väl högt i pris. Ett tips är att hålla koll på Ebay och Amazon efter fynd (med fördel UK eller tyskland, då slipper man tullavgift), jag själv har bland annat hittat en GoLite Jam 50 liter för småpengar.

   /Fredrik

Kommentarsfunktionen avstängd.